• hu
Nagykontrasztos nézet A+ 2020. szeptember 23., szerda

Bemutatkozás

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. (KvfP Zrt.) tőkebefektető társaság, amely 2001-ben alakult, 4,4 milliárd forint saját tőkével. Amikor a Zrt. befektetési döntést hoz, a saját tőkéjét fekteti be, így a fejlesztési-tőkebefektetés nem támogatás és nem hitel. A Zrt. célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozásokat fejlesztési-tőkebefektetéssel finanszírozza, hogy hozzá járulhasson a magyarországi vállalkozások fejlődéséhez – ehhez minél nagyobb biztonságot, kedvező feltételeket, kiszámíthatóságot nyújtva.

A KvfP Zrt., a Céltársaság (a finanszírozásban részt vevő társaság – a Kft. vagy Zrt.) jegyzett tőkéjét emeli meg, maximum 49% mértékig, vagyis kisebbségben marad. Így, többek között, ez is garancia arra, hogy az alapvető cél megvalósuljon, ami az, hogy a Céltársaságot az eredeti tulajdonosok visszavásárolják. Ideiglenesen és maximum 5 évig lesz a Céltársaság egyik tulajdonosa a KvfP Zrt.

Az EU akkreditáció alapján nem finanszírozható területek, a pénzügyi- és az elsődleges mezőgazdasági termelő szektorban tevékenykedők, valamint a hagyományosan „EU-érzékeny” ágazatként ismert területek. A fejlesztési-tőkebefektetés szempontjából a céltársaság Kft. vagy Zrt. formában működő társaság lehet.

A Magyar Állam (tulajdonosi jogok gyakorlója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.) mellett a Társaság részvényese a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. döntően állami forrásokból gazdálkodik. A Társaság üzleti alapon működik, és üzleti alapon hoz döntéseket. A Társaság, amikor befektetési döntést hoz, a saját tőkéjét fekteti be. A befektetett összeg tehát nem támogatás, és nem hitel.

A Társaság célkitűzése

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás következtében a hazai piac az eddigieknél is nyitottabbá válik a külföldi versenytársak előtt, ami jelentős kihívás a hazai kis- és középvállalkozások számára. Ebből fakadóan a Társaság alapításának és működésének célja az eredményesen működő és fejlődésre képes kis- és középvállalkozások versenyhelyzetének javítása tőkebefektetéssel.

A vállalkozásoknak juttatott tőke segíti termék-, eszköz- és technológiafejlesztésüket, a hozzáadott érték növekedését.
A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. által nyújtott tőkeinjekció révén a vállalkozások piaci potenciálja, megítélése és hitelképessége jelentősen javul, képesek lehetnek a fejlődéshez szükséges forrásokat a kapott tőkén felül bankhitellel is kiegészíteni.