• hu
Nagykontrasztos nézet A+ 2020. július 10., péntek

Száguld a Mol árfolyama az újabb kölcsönre

FigyelőNet

A tőkeszerkezet-optimalizálási program keretében július 2-án megegyezést írt alá a Mol az MFB Invest Zrt.-vel részvények kölcsönadásáról, közölte az olajtársaság. Ezzel 10 százalékra nőtt az MFB részesedése az olajcégben. A piacon több elemző furcsának tartja a részvény kölcsönadás intézményét. A Mol papírok árfolyama meredek emelkedéssel reagált a hírre.

A Mol a 2007. június 22-én közzétett tőkeszerkezet optimalizációs programja keretében, 2007. július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel 10 933 000 darab saját részvény kölcsönadásáról, transzferről az olajtársaság külön bejelentésben tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ezzel a az MFB befolyása 10 százalékra nőt az olajtársaságban.

A Mol a múlt héten megegyezést írt alá az OTP Bankkal 8 757 362 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az OTP befolyása 9,1 százalékra, 9 752 158 darab részvényre emelkedett. A Mol sajátrészvény állománya a legutóbbi vásárláskor 9,1 százalékra nőtt, a társaságnak még van vételi opciója 8,2 százaléknyi Mol-részvényre, amelyek jelenleg a BNP Paribas-nál vannak. Az olajtársaság tavaly márciusban a Magnolia Finance Ltd.-nek is eladott 5,5 százaléknyi sajátrészvényt úgy, hogy vételi opciót is kötött a visszavásárlásra.

Több elemző szerint furcsa intézmény a részvénykölcsön, mivel a kölcsönadó tulajdonjoga a transzfer során nem vész el, csupán a használati jogot engedi át másnak. Ezek szerint a Mol eddigi kölcsönadott pakettja továbbra is a saját tulajdonként kezelendő. Ha az MFB-nél és az OTP-nél lévő pakettet vesszük, akkor az közel 20 százaléknyi részesedést jelent. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének állásfoglalása szerint az ilyen típusú megoldások nem sértik meg a 10 százalékos szabályt, amely alapján a Mol nem birtokolhatna 10 százaléknál több saját részvényt.

Ugyanakkor a program keretében 2007. július 2-án 508 574 darab saját részvényt vásárolt a tőzsdén az ING közreműködésével 27 902 forintos átlagárfolyamon, áll a közleményben. A tranzakciót követően a társaság 9 887 690 darab "A" sorozatú valamint 578 darab "C" sorozatú részvényt birtokol.

A hír kapcsán a Mol papírjainak árfolyama meredek emelkedésben kezdett a Budapesti Értéktőzsdén, és nyitás után fél órával már 4 százalékos pluszban, 28 950 forinton állt, 3,5 milliárd forintos forgalomban.

Ellenségesnek tekintik

Az OMV az elmúlt két hétben eddig összesen 18,6 százalékos részesedést vásárolt a Mol-ban a tőzsdén. Fennáll annak a lehetősége is, hogy az osztrák társaság ennél jóval több részhez jut, ha a múlt heti Bank Austria Credit Anstalt pakett-szerzés az ő megbízásából volt. Ezt egyelőre még nem tudni.

Az OMV osztrák olajvállalat Mol-ban történt tulajdonszerzését ellenséges kivásárlásnak tekinti a magyar kormány. Múlt héten Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: Meg fogjuk védeni magunkat. A miniszterelnök közölte nem szóbeli intervenciót követett el, hanem intervenciót fog eszközölni, amelynek tartalmáról egyelőre nem áll módjában részleteket közölni.